Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Πήγαινε κάτω

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Empty Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Δημοσίευση από andromeda Την / Το Τετ Μάης 26, 2010 5:26 pm

ΟΙ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ……

Η νέα διαφαινόμενη τάση στην διαχείριση των απορριμάτων είναι οι εγκαταστάσεις μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης(ΕΜΔΚ). Μια τέτοια μονάδα είναι σε θέση να διαχωρίσει όλα τα απορρίμματα σε μέταλλα, λίπασμα ,κάυσιμο RDF ,τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, ενώ ένα μικρό ποσοστό θα πρέπει να καταλήγει σε χώρο υγειονομικής ταφής υπολέιμάτων(ΧΥΤΥ)
Εμείς στην Ελλάδα , έχουμε “ξεμείνει” στην λύση της ανεξέλενκτης ταφής ΧΑΔΑ ή αλλιώς “χωματερή” , όπως αυτή που υπάρχει στην θέση Μαραθόλακκα , στον Ταύγετο. Η συγκεκριμένη επιλογή του χώρου, αποτελεί σκάνδαλο για την Καλαμάτα, καθώς είναι στα όρια περιοχής ΝΑΤΟΥΡΑ, (δηλ ευαίσθητης και πλούσιας σε βιοποικιλλότητα περιοχής, άρα και άκρως σημαντικής για τον τόπο μας , (τόσο περιβαλλοντικά, όσο και αγροτουριστικά!)
Αλλά το κυριότερο είναι οτι ο υδροφόρος ορίζοντας , ο οποίος διαπερνά υπογείως την περιοχή, συνδέεται με το δίκτυο νερού στο Πηδήμα, και κατα συνέπεια με το πόσιμο νερό της Καλαμάτας!! Ηδη τα ιδιαίτερα τοξικά λύμματα από την χωματερή είναι εμφανή σε προσκείμενα ρέμματα , καθώς και μέσα στο φαράγγι του Νέδοντα!
Από το παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η οποιοδήποτε χωματερή όχι μόνο δεν αποτελεί λύση αλλά αντίθετα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο γαι την δημόσια υγεία!
Δυστυχώς στη Καλαμάτα η λογική της ανακύκλωσης μέσα από την μηχανική διαλογή καθώς και μέσα από την κομποστοποιήση παραγκωνίστικε.
Η μονάδα της ΜΟΛΑΚ (μονάδα κομποστοποίησης στην Καλαμάτα) έκλεισε μετά από λάθος χρήση. Η ευθύνη για τη λάθος λειτουργία της είναι πρώτιστα πολιτική λόγο του ελειπούς προγραμματισμού, ελέγχου και κυρίως λόγω της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού.
Ομως το γεγονός ότι μια μονάδα δεν λειτούργησε σωστά δεν αναιρεί την αξία της ολικής ανακύκλωσης μέσα από διαλογή των ανακυκλωμένων απορριμάτων καθώς και μέσα από την κομποστοποίηση!
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι η ολοκληρωμένη ανακύκλωση μέσα από την διαλογή στην πηγή , καθώς και μέσα από την κομποστοποίηση , όταν αυτή γίνεται σωστά δεν συντελεί σε καμία επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Στην Βιέννη η η αντίστοιχη ΜΟΛΑΚ βρίσκεται μέσα στα όρια της πόλης!


Στην Ευρώπη χρησιμοποιείτε εναλλακτικά και η μέθοδος της θερμικής επεξεργασίας των απορριμάτων για τη παραγωγή ενέργεια μέσω της καύσης τους. Ομώς, τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί από την ευρωπαική ένωση πολυδάπανοι μηχανισμοί για το έλεγχο της επικινδυνότητας των αποβαλλόμενων αερίων, τα οποία είναι ιδιαίτερα τοξικά, καθιστώντας τη μέθοδο αυτή έως και 10 φορές ακριβότερη.
Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί σχέδια για τη μονάδα καύσης απορριμάτων στη Πελοπόννησο υποκύπτοντας σε πιέσεις μεγαλοεπιχειρηματιών(κόκκαλλης, μπόμπολας) που θέλουν να αρπάξουν τις κρατικές επιχορηγήσεις. Δεν αναφέρει καν θερμική επεξεργασία για παραγωγή ενέργειας. Μόνο καύση! Έχουν αντιληφθεί το αδιέξοδο όπου έχουμε περιέλθει και θέλουν να μας πλασάρουν λύσεις φτηνές, αλλά όμως τοξικές και καρκινογόνες. Η αντίδραση θα πρέπει να έρθει από όλη την Πελοπόννησο και σε αυτό το σχέδιο πρέπει να αντιδράσει και η δημοτική αρχή.

Απαιτούμε ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμάτων ΤΩΡΑ!
• Διεύρυνση της ανακύκλωσης με το σπάσιμο του μονοπωλίου από την Ε.Ε.Α.Α.,
• Δημιουργία συγχρονης εγκατάστασης για μηχανική διαλογή και κομποστοποίηση με συνεχή έλεγχο ευρωπαϊκών προτύπων ποιότητας,
• Διαχωρισμό στη πηγή των οργανικών απορριμάτων μέσω οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης σε χώρους πρασίνου της πόλης
• Δημιουργία υποδομών διάθεσης των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων
• Αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού. (απαραίτητη προυπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική διαχείρισης των αποριμμάτων)

Οι σταθμοί μεταφόρτωσης των απορριμάτων (δεματοποιητές) δεν είναι διαχείριση αλλά δεματοποίηση των σκουπιδιών ,που ούτως ή άλλως παράγουμε.
Δεν έχουμε χώρο αποθήκευσης των δεμάτων που θα προκύπτουν.
Επιπλέον, αν δεματοποιούνται σύμμεικτα τα σκουπίδια(χωρίς διαχωρισμό των οργανικών) τότε σε μία τριετία θα ζούμε δίπλα σε μία ωρολογιακή βόμβα, η οποία θα μολύνει τις παραλίες και τη φύση της Καλαμάτας.
Επιπλέον ακόμα και αν υπάρξει απόφαση για τοποθέτηση δεματοποιητή, ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ, ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΛΥΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ;;;;;
ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΜΜΑΤΑ , ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ!!!!!!!
Τελικά η θέση του δεματοποιητή στην ΜΟΛΑΚ δεν θα ήταν άστοχη, αν μπορούσε να τηρηθεί μια σωστή και τίμια περιβαλλοντική πολιτική, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου εργοστασίου μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης.

Στην Ευρώπη υπάρχουν οι λύσεις για το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Υπάρχουν αξιόπιστες εταιρίες, όπως η Sorain-Cecchini σε Ρώμη και Καλαβρία, η VISNO-Maschinen Fabrik στο Άμστερνταμ, η RINTER στη Βιέννη, ηMVU και η T.U.C. Techniken στη Γερμανία.
Με μια ολιγόλεπτη μελέτη στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ βρήκαμε τις συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως επίσης και το ότι έτρεχε από το 2007 ευρωπαικό πρόγραμμα διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΕΠΕΠΑΑ 2007-2013) για Δήμους και φορείς.
Ο δήμος Ελευσίνας το εκμεταλλέυεται ήδη, εδώ και κάποια χρόνια.!
Το μόνο που απομένει για τον δήμο Καλαμάτας, (αν βέβαια τον ενδιαφέρει να λύσει το “αγκάθι των σκουπιδιών” είναι να πάρει πληροφρορίες από τις συγκεκριμένες εταιρείες ή και γιατί όχι να συνεργαστεί με κάποια από αυτές., προκειμένου για να κατασκευαστεί το ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ με εργατικό δυναμικό από την περιοχή μας.
Σας καλούμε να το κάνετε ΑΜΕΣΑ κύριοι της δημοτικής αρχής.
Η πολιτική της χωματερής τελείωσε.!!!
Δράστε άμεσα!!

ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ-ΠΕΖΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (CRITICAL MASS)

andromeda

Αριθμός μηνυμάτων : 22
Ημερομηνία εγγραφής : 03/01/2010

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Empty Απ: Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Δημοσίευση από filotimos Την / Το Πεμ Μάης 27, 2010 3:15 pm


filotimos

Αριθμός μηνυμάτων : 157
Ημερομηνία εγγραφής : 27/12/2009

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης